Εκρηκτικές οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού

Οι τραγικές ελλείψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία αλλά και τα επίσης οξυμένα κλαδικά προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού, που πλήττεται πρόσθετα από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης κυριάρχησαν σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες, στο Δημοτικό Ωδείο, ο Σύλλογος Νοσηλευτών του ΕΣΥ Λάρισας.

Ήταν η πρώτη ημερίδα του Συλλόγου με θέμα «Η αναγκαιότητα του γέλιου στο χώρο εργασίας», στο πλαίσιο της οποίας εισηγητές αναφέρθηκαν σε θέματα όπως «Το γέλιο στο χρόνο» (Ν. Καλογιάννης), «Το γέλιο ως παράγοντας επικοινωνίας» (Μ. Φακή), «Χιούμορ και ψυχική υγεία» (Ε. Κοτρώτσιου), «Το γέλιο ως εναλλακτική θεραπεία στον τομέα της υγείας» (Κ. Γιώτα) και «Το γέλιο ως παράγοντας απόδοσης στον εργασιακό χώρο» (Ε. Κουράκου).

Των εισηγήσεων προηγήθηκαν χαιρετισμοί που απηύθυναν, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Π. Τομάρας, οι διευθύντριες των νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων της Λάρισας Κ. Ζησοπούλου (ΠΝΛ) και Ελ. Τσινίδου (ΓΝΛ), ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ Αρ. Δάγλας, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας Δημ. Σκουτέλης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος της ΕΝΕ Απ. Κωτσής καθώς και ο πρόεδρος του Τ.Σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών Λάρισας Ευαγγ. Γεωργίου. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι που είχε ως θέμα τα εργασιακά προβλήματα των νοσηλευτών. Θέμα για το οποίο ο κ. Δάγλας σημείωσε προς την «Ε» ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των νοσηλευτών είναι και «η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όπως ισχύει για το νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Σοβαρό, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, είναι το πρόβλημα των 15.000 κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία με βάση τους ήδη υπάρχοντες και παράλληλα απαρχαιωμένους οργανισμούς των νοσοκομείων. Για παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας άνοιξε 12 νέα Τμήματα και ενώ χρειάζεται νοσηλευτές έχει δημιουργηθεί μια πλασματική εικόνα της πλήρους κάλυψης των θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού αφού ο οργανισμός του νοσοκομείου δεν έχει εκσυγχρονισθεί. Λόγω των πραγματικών αυτών ελλείψεων το αποτέλεσμα, γενικότερα, είναι να καταστρατηγούνται όροι των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας ή να καταπατώνται κανόνες που αφορούν στο ωράριο απασχόλησης, τα νυκτερινά κ.λπ. Διεκδικούμε, κατέληξε ο κ. Δάγλας, να δημιουργηθεί κλάδος νοσηλευτών ΕΣΥ» προσθέτοντας ότι «από την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων ένας νοσηλευτής ΠΕ με βασικό μισθό 1.000 ευρώ περίπου θα χάσει 150 ευρώ σε μηνιαία βάση από την περικοπή επιδομάτων». Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης, ο αντινομάρχης Λάρισας Αντ. Δραμαλιώτης καθώς και εκατοντάδες νοσηλεύτριες αλλά και σπουδάστριες του τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λάρισας.

Πηγή://http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=17496&pid=7&CategoryID=7